1.Składniki na ciasto:
-1 kg mąki
-10 dag drożdży
-4 jajka
-2 żółtka
-kostka margaryny
-8 łyżek śmietany
-4 łyżeczki cukru
-łyżka soli
-mak
2.Farsz:
-kasza
-mięso( może byc mielone lub kiełbasa zwyczajna)
-cebula
-kapusta kiszona
-pieprz
-sól
3. Wykonanie ciasta:
Margarynę rozpuścić i ostudzić,drożdze rozrobić w śmietanie a pozostałe składniki wymieszać bardzo dokładnie.
Dodać drożdże do wymieszanych składników i wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około godzine.
4.Wykonanie farszu:
Kasze i kapuste kiszoną ugotować(każde w osobnym garnku),mięso mielone umażyć (ja dodałam usmażoną kiełbase zwyczajną zmieloną w maszynce) ,cebule usmażyć i dodać do farszu.Na końcu wszystko doprawić
do smaku.
Ciasto można rozwałkować i wykrawać literatką kółka. Troche je rozciagnąć i na ich środku nakładać łyżeczką farsz i sklejać kapuśniaczki. Układać na posarowanej masłem blasze i poczekać z 20minut aż troszke wyrosną. Posmarować rozkłuconym jajkiem i posypać makiem. Piec 30-35minut w 180'C
Smacznego:)
SMAŻONE PIEROGI - CZEBUREKI + FILMIK
1 tydzień temu
3 komentarze:
Nigdy nie robiłam takich kapuśniaczków..
super bułeczki uwielbiam takie wypieki!!!
Są pyszne i świetnie smakują z barszczem czerwonym:)
Prześlij komentarz