PRZEPIS NA JAGODZIANKI
1.Składniki:
-500g maki pszennej
-30g drożdzy
-pół łyżeczki soli
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
-pół szklanki cukru
-cukier waniliowy
2.Farsz jagodowy:
-300g jagód
-3 łyżki cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej
3.Wykonanie:
Z drożdży,3 łyżek ciepłego mleka,1 łyżki cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn- odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski,dodać sól i wyrośnięty zaczyn i wymieszać.
Następnie wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Dodać roztopione masło i cukier, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz ciasto krótko wyrobić.
Zostawić na kilka minut do napuszenia.
Z każdej części zrobić dłonią okrągły placek i na jego środku umieścić łyżkę jagód.
Uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wysypaną mąką blasze.
Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Życzę Smacznego :)
SMAŻONE PIEROGI - CZEBUREKI + FILMIK
1 tydzień temu
7 komentarze:
Pyszności... Już widzę dla siebie kilka dobrych przepisów i w końcu jak będę miał więcej czasu to muszę coś przygotować :D
uwielbiam jagodzianki:)
Piękne jagodzianki i z pewnością pyszne :)
Nie wiem czy lubić, czy znielubić, bo mi smaka narobiłaś jak diabli :P
Jagodzianki - uwielbiam!
Ale bym zjadła taką świeżutką jagodzianeczkę :)
Bardzo smaczne :) u nas dosć szybko znikły ze stołu :D
Prześlij komentarz