Racuszki drożdżowe z jabłkmi
- 200g mąki
- 200ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki masła
- 15g drożdży
- kilka jabłek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć ze 100ml ciepłego mleka i 1łyżeczką cukru, dodać 50g mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Do rozczynu dodać mąkę,żółtka,masło i ubitą pianę. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza i odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać ciasto łyżką, kłaść na patelnię, na nie ułożyć kilka plasterków pokrojonych jabłek, docisnąć do ciasta. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Usmażone racuszki osaczyć na ręcniku papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym posypać je cukrem pudrem :)
*Racuszki można też polać sokiem owocowym lub podać z konfiturami :) Smacznego :)
7 komentarze:
ale pyszności:) aż zgłodniałam:)
bardzo pulchne i apetyczne
Życzę powodzenia i również zapisuję :) Czekam na nowości!
Początek w jakim stylu :) pyszności , racuchy ekstra ale chyba kapuśniaczki podbiły moje serce :) Powodzenia i wytrwałości w prowadzeniu bloga :) Pozdrawiam
p.s obserwuję :)
p.s2 nie mogłabyś wyłączyć tej weryfikacji obrazkowej ? :)
Już wyłączona:) nawet nie wiedziałam że taka tu jest :)
Pychotki :)) Już wiem co zrobię na drugie śniadanie :-) Pozdrawiam
Jej, uwielbiam takie pulchniutkie, drożdżowe racuchy z jabłkami! Prezentują się pysznie:)
Prześlij komentarz