Piernik z kawą i miodem:
- 3szkl. mąki
- 1 szkl. sztucznego miodu
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 4 jajka
- 1 szkl. mocnej kawy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 przyprwa do piernika
2. Wykonanie:
- Oddzielić zółtka od białek
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, nadal ucierając dodać miód, olej, kawę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika( i tak na przemian po trochę do skończenia się składników)
- Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, po czym należy je lekko wmieszać do masy piernikowej
- Wlać do dużej blaszki i piec ok.40-45minut w 170'C
3. Polewa czekoladowa:
- 6 łyżek stołowych cukru
- 1/3 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
4. Wykonanie:
- Do gotującej się wody dodać cukier, mieszać aż się rozpuści
- Dodać margarynę, poczekać aż się rozpuści i kakao, mieszać aż się połączy i zagotować- ostudzić i polać piernika
Życzę smacznego :)
2 komentarze:
Smacznie wygląda :D Oj muszę kiedyś zrobić :D
Wow, piernik z kawą! Nie wpadłabym na to! Musiał być pyszny :)
Prześlij komentarz