Ryż z sosikiem i mięsnymi kuleczkami:
1. Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
- ostra i słodka papryka w proszku
- koncentrat pomidorowy(3-4 łyżki)
- olej-do smażenia kuleczek
- 3 łyżki śmietany
- woda
- ziele angielskie
- liście laurowe
- Mięso, jajka, mąkę, bułke tartą i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Należy teraz z niego formować niewielkie kuleczki :)
- Tłuszcz pożądnie rozgrzać i smazyć na nim mięsne kulki (bez obtaczania w bułce tartej) z każdej strony
- W tym czasie do garnka nalac wody do jego połowy objętości, dodać kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego-gotować na wolnym ogniu.
- Gdy kulki będą dobrze podsmażone należy je od razu przełożyc do naczynia w którym gotuje się woda z listkami i zielem.Dodajemy koncentrat i gotujemy na wolnym ogniu 40minut.
- 3 łyzki mąki, 3 łyżki śmietany i kilka łyżek gorącego wywaru mieszamy w kubeczku tak aby nie powstały grudki, po czym wlewamy do sosu aby go trochę zagęścić.
- Doprawiamy troszkę do smaku.
- Podajemy z czym tylko chcemy :) w moim przypadku z ryżem:)
2 komentarze:
Ale pysznie wygląda :) dobrze, że wróciłaś :)
Jadłam wczoraj coś podobnego, tylko zamiast ryżu była kasza:)
Prześlij komentarz