Zupa z kiszonych ogórków
1.Składniki:
- wywar z włoszczyzny i kości
- słoiczek ogórków kiszonych
- duża łyżka smalcu
- sok z ogórków
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liście laurowe
- duży ząbek czosnku
- szklanka śmietany
- łyżka mąki
- posiekany koperek
- jajka ugotowane na twardo
- kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
2. Wykonanie:
- Gotujemy wywar, przyprawiamy go i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu.
- Ogórki trzemy na tarce jarzynowej o duzych oczkach,odsaczamy na sicie a sok wlewamy do wywaru.
- Odsączone ogórki smażymy na rozgrzanym salcu kilka minut, często mieszając, opruszamy mąką i zasmażamy razem 3-5 minut.
- Następnie dodajemy je do wywaru. Dokładamy pokrojone ziemniaki i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty.
- Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę,koperek i jajka ugotowane na twardo, pokrojone.
- Doprawiamy do smaku :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz