Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Przepis na kapuśniaczki.

1.Składniki na ciasto: 
-1 kg mąki
-10 dag drożdży
-4 jajka
-2 żółtka
-kostka margaryny
-8 łyżek śmietany
-4 łyżeczki cukru
-łyżka soli
-mak

2.Farsz:
-kasza
-mięso( może byc mielone lub kiełbasa zwyczajna)
-cebula
-kapusta kiszona
-pieprz
-sól

3. Wykonanie ciasta:

Margarynę rozpuścić i ostudzić,drożdze rozrobić w śmietanie a pozostałe składniki wymieszać bardzo dokładnie.
Dodać drożdże do wymieszanych składników i wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około godzine.

4.Wykonanie farszu:
Kasze i kapuste kiszoną ugotować(każde w osobnym garnku),mięso mielone umażyć (ja dodałam usmażoną kiełbase zwyczajną zmieloną w maszynce) ,cebule usmażyć i dodać do farszu.Na końcu wszystko doprawić do smaku.

Ciasto można rozwałkować i wykrawać literatką kółka. Troche je rozciagnąć i na ich środku nakładać łyżeczką farsz i sklejać kapuśniaczki. Układać na posarowanej masłem blasze i poczekać z 20minut aż troszke wyrosną. Posmarować rozkłuconym jajkiem i posypać makiem. Piec 30-35minut w 180'C

Smacznego:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 komentarze:

Bożena P. pisze...

Nigdy nie robiłam takich kapuśniaczków..

Marta pisze...

super bułeczki uwielbiam takie wypieki!!!

agata kida pisze...

Są pyszne i świetnie smakują z barszczem czerwonym:)

Prześlij komentarz