Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Dwukolorowa Karpatka :)

Dwukolorowa Karpatka :)

1.Składniki na ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
 
 2.Wykonanie:

  • Do wody dodajemy margarynę, stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy aby nie było grudek. Ciasto musi odchodzić od garnka.
  • Należy je ostudzić, po czym dodajemy sól, po jednym jajku i proszek do pieczenia. mieszamy.
  • Dużą brytwannę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Na niej rozsmarowujemy połowę ciasta, pieczemy 35minut w 180'C. Tak pieczemy 2 placki
3.Krem:
-WANILIOWY:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • masło (ja zawszę daję margarynę)

-Z ZIELONĄ HERBATĄ:

  • 1/2 l mleka
  •  zielona herbata w proszku MATCHA
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • masło (ja zawszę daję margarynę)

4.Wykonanie:

  • Mleko, obie mąki i oba cukry połączyć ze sobą trzepaczką po czym gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się gęsty budyń.
  • Po ostudzeniu połżczyć z utartym masłem. (i tak zrobić obie masy)

 5.Przełożenie ciasta:

1Ciasto-paskami masy waniliowe i z herbatą-2ciasto- cukier puder


Życzę smacznego :)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

19 komentarze:

Natalia pisze...

smakowicie wygląda :)

Monika Gajek pisze...

znowu kusisz:)

Paweł Kiraga pisze...

Uwielbiam karpatkę...

Urszula S pisze...

Ciekawe połączenie masy z zieloną herbata :)
Zapewne pyszna!!

Ewa Kuchennie pisze...

Wygląda super :)
Przyznam, że najlepszą karpatkę jaką jadłam robi mój Tata, ale ta też wygląda wybornie :)

mieta.rumianek pisze...

wygląda wyśmienicie :)

Grażyna J pisze...

Bardzo ciekawy przepis :-)

StudentsKitchen pisze...

Pysznie. :)

moj maly art swiat pisze...

Mniam ale pychoty już się tu zadomowiłam i zapraszam do mnie pozdrawiam ciepło Marii

Paulina Urbańczyk pisze...

Witaj Agatko :) !
Trzymam kciuki za Ciebie i rozwój bloga. Życzę Ci wielu wspaniałych inspiracji :) Będę Cię obserwować i trzymać kciuki !

Ps. Uwielbiam karpatkę a wieki jej nie jadłam :( Dwu kolorowej jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za przypomnienie - zrobię na dniach :) !

Weronika Domogród pisze...

Witaj
Miło tu u Ciebie. Życzę Ci wielu czytelników, wspaniałych pomysłów na własne specjały a karpatka wyszła Ci pysznie. Obserwuję i pozdrawiam

Jola O pisze...

Bardzo ciekawy pomysł :)
Pozdrawiam

Justine pisze...

Fajny pomysł :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty

Justyna J pisze...

smakowicie wygląda ;-)

agata kida pisze...

I jest naprawdę przepyszna:) lubię trochę kombinować z tymi przepisami i takie coś mi wychodzi :) Polecam ją wszystkim i dziekuję że tu ze mną jesteście :)

Beata Kuśmirek pisze...

Super pomysł z tą masą :) Pewnie, że obserwujemy :) Pozdrawiam serdecznie :)

Krzepa pisze...

kocham karpatkę, to jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa:)

Anna R pisze...

Super wygląda, i pewnie tak smakuje, w takiej wersji nie próbowałam :)
Gorące pozdrowionka :)

zakateksmaku pisze...

Karpatka z zieloną herbatą? Brzmi smacznie. Chętnie wypróbuję przepis! Pozdrawiam ciepło!

Prześlij komentarz