Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Przepis na faworki, czyli chrust :)

FAWORKI - CHRUST :)

1.Składniki:

-300g mąki
-4 żółtka
-5 łyżek śmietany
-1 jajko
-1 łyżka spirytusu lub octu
-szczypta soli
-500 g smalcu do smażenia
-cukier puder do posypania

 2.Wykonanie:

-Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać reszte składników. Wymieszać i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Wybijać drewnianym wałkiem 10-15 minut.
-Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać ja partiami jak najcieniej. Kroić na paski o wymiarach 3 na 15 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie o długości 5-6 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.
- Rozgrzać smalec w dużym płaskim rondlu (ja mam dość dużą patelnie więc idealnie pasowała:) ). Wrzucony na próbę mały kawałek ciasta powinien zrumienić się i wypłynąć. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować, osączać na papierowych ręcznikach. Ciepłe posypywać cukrem pudrem. Podawić gdy ostygną :)

Życzę smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 komentarze:

Łukasz K pisze...

mniam mniam moje ulubione pozdrawiam i zapraszam

Prześlij komentarz